Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Κυανή Κοινωνία εν δράσει


Το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαρτίου, ένας πολίτης, ο οποίος είχε ακούσει για τη δραστηριοποίηση της πλατφόρμας «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», ειδοποίησε τα γραφεία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στο Αντίρριο, για μία θαλάσσια χελώνα που είχε εκβρασθεί στην παραλία του Ρίου.

Με δεδομένο ότι πριν λίγο καιρό είχαν οργανωθεί σεμινάρια διάσωσης δελφινιών και χελωνών στην ίδια πόλη, ειδοποιήθηκε άμεσα ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου «ΙΑΣΩΝ», ενώ ένα ημιφορτηγό της Γέφυρας κατευθύνθηκε στο σημείο που είχε υποδειχθεί. Στο ίδιο σημείο κατέφθασαν εκτός από τα μέλη του «Ιάσωνα» και κάποια μέλη του Ναυτικού Ομίλου Ναυπάκτου που ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για συνδράμουν την προσπάθεια, μετά από συνεννόηση μεταξύ ιστιοπλόων. Δυστυχώς ήταν αργά για την καρέτα-καρέτα, που είχε - από ό,τι φάνηκε - χτυπήσει σε κομμάτια μπετόν, αφού την προηγούμενη νύχτα η θάλασσα ανέβηκε απότομα, καταστρέφοντας το πεζοδρόμιο της παραλιακής οδού.


Μέσα από την τηλεφωνική επαφή με το επιτελείο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» η Ομάδα Θαλάσσιας Προστασίας της «Κυανής Κοινωνίας», έδινε πληροφορίες και έπαιρνε οδηγίες για τη συνέχεια που θα έπρεπε να δοθεί. Έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας (γάντια, μάσκες) και αφού ειδοποίησε το Λιμενικό, που προσήλθε και κατέγραψε το συμβάν, φόρτωσε την άτυχη χελώνα στο αυτοκίνητο της Γέφυρας και το μετέφερε για να το θάψει σε κτήμα κατοίκου του Ρίου που ειδοποιήθηκε από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο και προσφέρθηκε να παραχωρήσει χώρο.

Η εκταφή που θα γίνει σε ένα με ενάμισυ χρόνο αναμένεται να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες. Μπορεί η παρέμβαση αυτή της «Κυανής Κοινωνίας» - που ενημερώθηκε όταν ήταν ήδη αργά - να μην έσωσε την καρέτα-καρέτα, όμως ήταν ένα καλό παράδειγμα συντονισμού σε κανονικές συνθήκες.
Το αποτέλεσμα ήταν η άμεση ενεργοποίηση των τριών βασικών εταίρων που συναποτελούν την «Κυανή Κοινωνία»:

* Των ιστιοπλοϊκών ομίλων και των κατοίκων της περιοχής
* Του Ινστιτούτου που καθοδήγησε την όλη επιχείρηση και
* Της εταιρείας που έλαβε και διέσπειρε την πληροφορία, παρέχοντας και τα μέσα για να διευκολύνει την επιχείρηση


Σε παρόμοιες περιστάσεις μπορείτε να καλείτε την Ομάδα Θαλάσσιας Προστασίας της Κυανής Κοινωνίας στον αριθμό τηλεφώνου 6932-572837.

2 σχόλια:

windseeker είπε...

πολύ σπλάτερ βρε παιδάκι μου...

Ανώνυμος είπε...

Αν και μου την βαραει να βλεπω τετοια υποτιμηση με στυλακιον και χρηση Αγγλικου φλεγματος και γλωσσας -αλλοιμονο- απο τον προλαλησαντα (μονο αυτο ειχε να πει η her majesty?),θελω να πω οτι τελικα αλλαζει αυτη η χωρα.Πριν 15 χρονια θα ψαχναμε απο Λιμενικο και απο αστυνομια καποιον να μαζεψει το ζωακι και ο ενας θα μας εκανε πασα στον αλλο.Μπραβο στην "Κυανη κοινωνια " και σε καθε αλλη κοινωνια που πεταει εξω τους υποτιμησακηδες και μισακηδες γενικως.Το χαιρομαι γιατι κι εμεις προχτες βρηκαμε μια αλλη χελωνα και κινητοποιηθηκαν αμεσα!Γουσταρω τετοιες φασεις.
medusa