Το αλσύλλιο στο Γρίμποβο είναι ένας από τους λίγους δημόσιους χώρους στη Ναύπακτο ο οποίος είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους.
Δυστυχώς όμως εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία (πρωτίστως απ' το Λιμενικό Ταμείο όπου “ανήκει” και στη συνέχεια απ' το Δήμο Ναυπάκτου όπου βρίσκεται) με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.
Οι ίδιοι φορείς που εγκατέλειψαν το πάρκο στη μοίρα του συμφώνησαν πρόσφατα να μετατρέψουν τον σκουπιδότοπο σε... "καρεκλότοπο” δημοπρατώντας το άλσος σε ιδιώτη.
Είναι ολοφάνερο ότι η παραλία της Ναυπάκτου σφύζει από καταστήματα και τραπεζοκαθίσματα και η μετατροπή ενός από τους λίγους ελεύθερους χώρους σε "ιδιωτικό πάρκο" είναι άσκοπη και άδικη για τον τόπο.
Το αλσύλλιο δεν έχει ανάγκη ιδιωτικοποίησης.
Έχει ανάγκη καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης έτσι ώστε να γίνει χώρος που θα τον επισκέπτεται ο καθένας χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το αντίτιμο που θα του επιβάλλει όποιος επιχειρηματίας αναλάβει την "αξιοποίησή" του.
Σαφώς θα μπορούσε, σε έναν χώρο του αλσυλλίου, να λειτουργήσει ένα δημοτικό αναψυκτήριο ήπιου τύπου, έτσι ώστε ο Δήμος ή το Λιμενικό Ταμείο να βγάζει κάποια χρήματα από την υπενοικίασή του για τα έξοδα συντήρησης του άλσους. Πρέπει όμως το άλσος να ανήκει στους κατοίκους της Ναυπάκτου και όχι σε κάποιον ιδιώτη.
Ο Ναυτικός Όμιλος Ναυπάκτου προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο στην περιοχή και με πρωτοβουλίες του Ομίλου ο περίβολος χώρος έχει ως ένα βαθμό ευπρεπιστεί. Επιπλέον οι νεαροί ποδηλάτες με αποκλειστικά δικές τους πρωτοβουλίες έχουν φτιάξει το δικό τους πάρκο ποδηλασίας και τα τελευταία χρόνια οι πιο τακτικοί επισκέπτες στο αλσύλλιο ήταν και είναι οι νεαροί αθλητές. Χαρακτηριστική ήταν η επίσκεψη που έκαναν τα μέλη του ΝΟΝ στα σχολεία για να ενημερώσουν τους μαθητές για τη δραστηριότητα του Ομίλου: Κανείς δεν ήξερε που βρίσκεται το αλσύλλιο, όλοι όμως ήξεραν τις "ράμπες" !!!
Αυτό λοιπόν το αλσύλλιο, μαζί με τις "ράμπες", που μπορεί με λίγη καλή θέληση να στεγάσει κι άλλες δραστηριότητες (ναυταθλητισμός, beach volley, θεατράκι, δημοτικό αναψυκτήριο κ.α.) οδεύει στα χέρια ιδιώτη που θα αποφασίσει τον τρόπο χρήσης του για όλους τους Ναυπάκτιους.
Κατά την άποψή μας, οι αποφάσεις αυτού του είδους θα έπρεπε να λαμβάνονται απ' το Δήμο και τους πολίτες με γνώμονα τις ελλείψεις της πόλης. Και απ' τη Ναύπακτο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, δεν λείπουν οι καφετέριες...
Ύστερα από τη δίμηνη καλοκαιρινή προετοιμασία- προπόνηση, οι μικροί αθλητές θα μεταβούν μαζί με τον προπονητή τους Βαγγέλη Παπανδρέου στο όμορφο Γύθειο προκειμένου να πάρουν το βάφτισμα του πυρός σε πραγματικές συνθήκες αγώνα και φυσικά να αποκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες για τη συνέχεια. Να τους ευχηθούμε πρώτα από όλα να το διασκεδάσουν και γιατί όχι και να διακριθούν....
Στιγμιότυπο απ' την καλοκαιρινή εκπαίδευση...
Το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Μαρτίου, ένας πολίτης, ο οποίος είχε ακούσει για τη δραστηριοποίηση της πλατφόρμας «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», ειδοποίησε τα γραφεία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στο Αντίρριο, για μία θαλάσσια χελώνα που είχε εκβρασθεί στην παραλία του Ρίου.
Με δεδομένο ότι πριν λίγο καιρό είχαν οργανωθεί σεμινάρια διάσωσης δελφινιών και χελωνών στην ίδια πόλη, ειδοποιήθηκε άμεσα ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου «ΙΑΣΩΝ», ενώ ένα ημιφορτηγό της Γέφυρας κατευθύνθηκε στο σημείο που είχε υποδειχθεί. Στο ίδιο σημείο κατέφθασαν εκτός από τα μέλη του «Ιάσωνα» και κάποια μέλη του Ναυτικού Ομίλου Ναυπάκτου που ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για συνδράμουν την προσπάθεια, μετά από συνεννόηση μεταξύ ιστιοπλόων. Δυστυχώς ήταν αργά για την καρέτα-καρέτα, που είχε - από ό,τι φάνηκε - χτυπήσει σε κομμάτια μπετόν, αφού την προηγούμενη νύχτα η θάλασσα ανέβηκε απότομα, καταστρέφοντας το πεζοδρόμιο της παραλιακής οδού.
Μέσα από την τηλεφωνική επαφή με το επιτελείο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» η Ομάδα Θαλάσσιας Προστασίας της «Κυανής Κοινωνίας», έδινε πληροφορίες και έπαιρνε οδηγίες για τη συνέχεια που θα έπρεπε να δοθεί. Έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας (γάντια, μάσκες) και αφού ειδοποίησε το Λιμενικό, που προσήλθε και κατέγραψε το συμβάν, φόρτωσε την άτυχη χελώνα στο αυτοκίνητο της Γέφυρας και το μετέφερε για να το θάψει σε κτήμα κατοίκου του Ρίου που ειδοποιήθηκε από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο και προσφέρθηκε να παραχωρήσει χώρο.
Η εκταφή που θα γίνει σε ένα με ενάμισυ χρόνο αναμένεται να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες. Μπορεί η παρέμβαση αυτή της «Κυανής Κοινωνίας» - που ενημερώθηκε όταν ήταν ήδη αργά - να μην έσωσε την καρέτα-καρέτα, όμως ήταν ένα καλό παράδειγμα συντονισμού σε κανονικές συνθήκες.
Το αποτέλεσμα ήταν η άμεση ενεργοποίηση των τριών βασικών εταίρων που συναποτελούν την «Κυανή Κοινωνία»:
* Των ιστιοπλοϊκών ομίλων και των κατοίκων της περιοχής
* Του Ινστιτούτου που καθοδήγησε την όλη επιχείρηση και
* Της εταιρείας που έλαβε και διέσπειρε την πληροφορία, παρέχοντας και τα μέσα για να διευκολύνει την επιχείρηση
Σε παρόμοιες περιστάσεις μπορείτε να καλείτε την Ομάδα Θαλάσσιας Προστασίας της Κυανής Κοινωνίας στον αριθμό τηλεφώνου 6932-572837.
Ο Ναυτικός Όμιλος Ναυπάκτου καλεί τα μέλη του αλλά και όσους επιθυμούν να εγγραφούν, στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 11 το πρωί στις εγκαταστάσεις του ΝΟΝ, για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.
Πρώτες βοήθειες για τα... δελφίνια
Εκεί έγινε το περασμένο Σάββατο 15 Μαρτίου το πρώτο (πανελλαδικά) σεμινάριο διάσωσης θαλάσσιων θηλαστικών, το οποίο περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση τόσο των στελεχών των ναυτικών ομίλων, όσο και των μικρών αθλητών τους.
Υπεύθυνος της κατάρτισης ήταν ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Χαβαράνης ο οποίος, εκπροσωπώντας το «Αρχιπέλαγος», μετέφερε στους συμμετέχοντες τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουν προκύψει από την εντατική θαλάσσια και περιβαλλοντική έρευνα του Ινστιτούτου.
Με τη βοήθεια του Τοπικού Συμβουλίου και του οικείου Εκπολιτιστικού Συλλόγου, το Δημοτικό Σχολείο του Ψαθοπύργου φιλοξένησε το θεωρητικό σκέλος της εκπαίδευσης, ενώ οι παραλιακές εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου «Ιάσων» υπήρξαν ο τόπος της άσκησης «επί θαλάσσης».
Με μία ιστιοπλόο από το Μεσολόγγι στο ρόλο του υπό διάσωση δελφινιού, η Ομάδα Θαλάσσιας Προστασίας της «Κυανής Κοινωνίας» έδωσε, στο ευάριθμο πλήθος που παρακολουθούσε από την προβλήτα, κατευθύνσεις για την παροχή πρώτων βοηθειών στο θαλάσσιο θηλαστικό, ενώ την ίδια στιγμή πραγματικά δελφίνια ακολουθούσαν τα σκάφη του «Ιάσωνα» που βρίσκονταν σε προπόνηση σε απόσταση από την ακτή.
Παρούσα και η ηγεσία των τεσσάρων Ομίλων μέσω των Δ. Γεωργίου (Προέδρου του Ι.Ο. Πατρών), Γ. Παπανδρέου (Προέδρου Ι.Ο. Ρίου), Σ. Κατσαβού (Προέδρου Ν.Ο. Μεσολογγίου) και Λ. Κατσινίκα (Αντιπροέδρου του Ν.Ο. Ναυπάκτου). Σε μεταφορική και κυριολεκτική κοινή γραμμή πλεύσης, μίλησαν για μία προσπάθεια που θα συνεχιστεί στο διηνεκές για τη διάσωση της πανίδας και του εν γένει θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.
Για τη σημασία της σύμπλευσης μιας ενεργής εταιρικής υπευθυνότητας, με τους ενεργούς πολίτες και τους ενεργούς επιστήμονες μίλησε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Γιάννης Φρέρης, υπογραμμίζοντας ότι το ένα οικοσύστημα περιλαμβάνει και τον άνθρωπο, στον οποίο πέφτει το κύριο βάρος της σωτηρίας του.
Περσινά μεγαλεία... Όλοι θυμόμαστε το διήμερο που είχαν γίνει οι επιτυχυμένοι περσινοί αγώνες ιστιοσανίδας. Αλλά και οι αθλητές είχαν φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη διοργάνωση και για την πόλη μας. Άντε να δούμε και φέτος που οι προσδοκίες όλων έχουν αυξηθεί. Μια καλή ιδέα πιστεύω θα ήταν ο φετινός αγώνας (ο οποίος θα γίνει μάλλον ένα ΣΚ του Μαϊου-Ιουνίου λόγω ευνοϊκών συνθηκών) να περιέχει και έναν διάπλου του κορινθιακού (π.χ. από τον Όμιλο μέχρι το Δρέπανο και πάλι πίσω). Πως σας φαίνεται η ιδέα? Περιμένω προτάσεις
Υποστολή σημαίας (!!!) του ΝΟΝ με το ηλιοβασίλεμα...
Εργασία και χαρά!!!
Στον Αίολο το φλουρί!
Καλά τα νέα για το 2008, σύντροφοι ναυταθλητές. Θα έχουμε αέρηδες....
Στον Πάπουλη, στο Λιμάνι της Ναυπάκτου έγινε η μάζωξη, την περασμένη Κυριακή 27 Ιανουαρίου.